fbpx

Zeleni čaj in hujšanje

V veliko člankih je zeleni čaj naslovljen kot najboljša/najbolj zdrava pijača. In res ima veliko pozitivnih učinkov na naše telo, saj vsebuje številne bioaktivne snovi. Vendar predem preidem na vse te snovi ter njihovo delovanje, bi se rada ustavila pri enem pomembnem vprašanju. Ali zeleni čaj res pomaga pri hujšanju ?

Nisem znanstvenik, da bi vam podala natančen odgovor. Vendar žal vam ga ne morejo niti oni. Saj je na to temo veliko nasprotujočih si raziskav. Enkrat odkrijejo to, drugič spet drugo.

Najnovejše raziskave poudarjajo pomen zelenega čaja na delovanje funkcije možganov in vse manj je povezav z izgubo telesne mase. Dejansko naj bi bila ta povezava zanemarljiva. Iz osebnih izkušenj vem, da zeleni čaj spodbudi prebavo in nekoliko dvigne raven energije, vendar zaradi tega ne hujšamo. Hujšamo če se po tem popitem čaju odpravimo telovadit oziroma na prvem mestu, če imamo urejeno prehrano.

Na kratko povedano zeleni čaj ≠ hujšanje. Definitivno pa je zdrav in njegovo pitje označujemo kot zdravo navado.

In le kaj vse vsebujejo ti posušeni zeleni lističi?
Na prvem mestu bi omenila zelo močan antioksidant EGKG, ki je po svojem delovanju stokrat močnejši od vitamina C. Antioksidanti so snovi, ki varujejo vsako celico v našem organizmu pred prostimi radikali, visoko reaktivnimi molekulami, ki poškodujejo celične strukture in so posledica normalne celične presnove ter dejavnikov okolja (UV žarkov, kajenja, onesnaženega okolja, pesticidov, konzervansov, nekaterih zdravil). Ker se prostim radikalom v popolnosti

torej ne moremo izogniti je bistvenega pomena, da uživamo antioksidante.

K antioksidativnem delovanju zelenega čaja spodbujajo tudi flavonoidi, ki pripomorejo k absorpciji vitamina C ter polifenoli, fitokemikalije, ki veljajo za zelo močne antioksidante. Naslednja sestavina je čreslovina ali tanin, kateri ima antivirusno, antibakterijsko in antiparazitsko učinkovanje.

Nekoliko poživljajoč učinek daje zelenemu čaju kofein, ki se v kombinaciji s taninom sprošča nekoliko počasneje in s tem podaljšuje njegovo učinkovanje. L-teanin je glavna aminokislina v listih zelenega čaja. Deluje sproščujoče, saj spodbuja nastanek alfa valov, ti pa vplivajo na psiho-fizično sprostitev ter znižujejo raven stresa in zaskrbljenosti.

Poleg že omenjenega vitamina C pa vsebuje tudi vitamine B kompleksa, ki v telesu opravljajo številne pomembne naloge. Splošno je za zeleni čaj znano, da pripomore k zmanjšanju možnosti za nastanek srčno-žilnih bolezni, znižuje holesterol ter izboljšuje spominsko funkcijo možganov.

Moja zaključna misel na to temo pa je: ”pijte zeleni čaj, za svoje zdravje, vendar je to le majhen košček k redni telovadbi in zdravi, uravnoteženi prehrani”.  Vsekakor pa prisluhnite svojemu telesu.

Deborah

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja