fbpx

»jo-jo« dieta

Vsak je že slišal za »jo-jo« dieto.

Hujšanje na hujšanje na hujšanje,… Trajnega rezultata pa od nikoder, kvečjemu huje kot poprej.  ????

Preden se razpišem o vzrokih za to, naj najprej kot zanimivost omenim raziskavo, v kateri so ugotavljali korelacijo med številom izvedenih diet pri posamezniku skozi leta ter debelostjo. Seveda bi pomanjkljivost lahko bila sledeča: »debelejši ljudje večkrat hujšajo«. Pa vendar so kasneje zaradi opazovanja pri enojajčnih dvojčkih potrdili, da število diet res dvigne možnost debelosti, kar potrdi da Jo-Jo diete niso nobena izmišljotina ali izgovor, ampak normalen pojav.  ☺

Kaj privede do tega?  ????
Prehitra in prevelika restrikcija hrane vodi v prenajedanje. Logično, če smo lačni in, če telo ne dobi česar potrebuje (tudi vitaminov in mineralov, ki jih v deficitu kalorij skoraj sigurno primanjkuje) pričnemo hrepeneti za hrano (sladko, mastno ali količinsko več).  ????

No, pa naj zaidem še nekoliko v bolj poenostavljeno opisano hormonsko delovanje, ki je ključno za razumevanje te teme:
V telesu ima vsak od nas določeno število maščobnih celic. Eni več, drugi manj. Ko shujšamo, se maščobne celice skrčijo, ko se zredimo se povečajo. Majhne maščobne celice sporočajo možganom (preko sproščenega hormona leptina), da smo lačni. Nasprotno, večje maščobne celice sporočajo, da smo siti. Govorim o zdravem delovanju telesa. ????

Iz hude diete, ki maščobne celice drastično in prehitro zmanjša, torej največkrat prestopimo v prenajedanje. Do nadaljnega je veljalo, da se število maščobnih celic pri odraslih ljudeh ne spreminja, da se spreminja samo njihova velikost. Vendar, ko govoroimo o prenajedanju, oziroma o prehodu iz prehude diete, pa lahko glede na raziskave skoraj zagotovo trdimo, da sproži nastanek novih maščobnih celic. Ker je maščobnih celic sedaj več, morajo ponovno dovolj zrasti, da možganom sporočijo, da telo ne strada.  ????Torej z več maščobnimi celicami, ki so enako velike kot pred dieto, dosežemo, da so nam stare hlače in srajca še toliko bolj utesnjene. Zavedati se moramo tudi, da se telo prilagaja hrani, ki jo dobi, v smislu upočasnjevanja in pospeševanja metabolizma. Manj hrane kot dobi, počasnejši je čez čas metabolizem. Gre za nagon preživetja.  ???? Če pričnemo dieto iz 2500 kcal na 1000kcal in tako uspešno shujšamo 10g, bomo kasneje za še dodaten izgubljen kilogram, telesu morali odvzeti še več. Kot zanimivost: debeli ljudje imajo po navadi hitrejši metabolizem, kot suhi.  ????

Tako pri odločitvi diet, res priporočam počasne spremembe v prehranjevalnh navadah, prav tudi tako pri aktivnosti.  ⚠ Ko se pa odločate za nekoga, ki vam bo na poti pomagal, najprej preverite, ali dieto prilagodi vam, vašemu vsakdanu, željam ter že ustaljenim prehranjevalnim navadam.  ????
3 jajca, pest oreščkov, 200g piščanca in solata je premalo!! Vsak trener bo s tem stranki ustregel kar se rezultatov tiče. Kaj bo na dolgi rok, pa presodite sami  ????.

Naj še poudarim, kako nujno je pomembna postopna vrnitev nazaj v stari režim, še boljša pa sprememba življenjskega sloga.  ???? ????

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja