fbpx

SOL da/ne

Več raziskav povezuje sol s povišanim krvnim tlakom in srčno-žilnimi obolenji nasploh, vendar gre vnos soli največkrat z roko v roki s slabimi prehranjevalnimi navadami (pridelana živila, povišan dnevni vnos kalorij,…). Večina nas tukaj takoj pomisli na hitro hrano ???? ????, vendar je s soljo bogat na primer tudi sir, kruh, kosmiči,…  ???? ????

Je torej prav, da sol prenehamo dodajati k hrani, ker je dobimo že tako dovolj? – Ni nujno.  ????

Kaj se dogaja v telesu ob večji količini zaužite soli? Ledvice takrat poskrbijo za povečano izločanje, ter obratno; v primeru “premalo” vnesene soli, zmanjšajo količino izločene prek urina. Današnji vnos soli, je jutrišnji output. Telo torej samo uravnava nivoje in sicer s pomočjo hormona aldosterona.
Pri večji količini vnesene soli je potrebno dovajati več tekočine, prav zaradi večjega izločanja.  ???? Telo nas tako opozarja z žejo (saj veste, po pršutu smo vsi žejni  😉 ). Telo je bolj pametno od nas!  ????

Kaj se pa dogaja pri športnikih?  ???? Prav tej je morajo dodajati še več. Sol je namreč elektrolit, ki med drugim skrbi tudi, da telo ne dehidrira. Zato je dodana tudi v izotonične napitke.  ????

Pa so vse soli enake? Kakšno kupiti?  ????
Zadnja leta se je razcvetela ideja o pozitivnih lastnostih npr. himalajske ter črne soli.  ???? Vsebovali naj bi več mineralov, zato naj bi bili telesu bolj prijazni od navadne, bele. Vendar pozor: tudi bele soli niso enake. Nekatere so namreč rafinirane, kar pomeni, da ne vsebuje hranil, vendar umetna belila, sredstva proti sprijemanju in naftne derivate. Tudi, če je v taki soli dodan jod, ga telo zato ne more pravilno absorbirati. za nas je ta sol ravno tako škodljiva kot bela moka ali sladkor. Kopiči vodo znotraj celic in ruši ravnovesje tekočin. Tako res povzroča težave s pritiskom!!  ????

Ne pozabite pa, da imamo v Sloveniji  ???????? našo sol, nerafinirano, iz našega morja, obrano in pridelano na pravi način. Naša sol vsebuje dovolj mineralov in glede na denar, ki ga bomo odšteli za himalajsko ter črno sol, prej premislimo ali je res potrebno posegati po taki, ki je prepotovala tisoče kilometrov, ko pa imamo svojo tu.  ????
Kupujte jodirano sol, saj pozitivno vpliva na delovanje ščitnice.

Dodajam, da ni z nobeno stvarjo za pretiravati, prav tako ne s soljo. Nas pa mogoče pred njo preveč strašijo  😉
Nujno pa morejo na količno vnešene soli popaziti ljudje z boleznimi ledvic in že zvišanim krnim tlakom.

Petra Ugrin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja